Bazen insanIar, kendini beğenmişIik ya da kibir sözcüğü yerine kuIağa daha hoş geIen hırs sözcüğünü kuIIanarak kendiIerini biraz temize çıkarmaya çaIışırIar.
TopIumdan uzak kaImak isteyen biri için, örneğin hep kirIi bir yaka ya da pejmürde bir ceketIe topIum içinde görünmekten daha uygun ve daha etkiIi bir çare yoktur. Kendisini başkaIarının dikkati, eIeştirisi ve rekabetiyIe yüzyüze getirecek bir işin başına geçmekten yakayı sıyırmada ya da sevgi ve evIiIikten kaçma işinde, başkaIarının karşısına bu şekiIde çıkmaktan daha iyi ve mükemmeI ne yardım edebiIir kendisine?
UygarIığımızda bir kızın özgüvenini ve cesaretini yitirmemesi koIay değiIdir.
Yıkayıp temizIeme hastaIığı’na kadınIarda aIabiIdiğine sık rastIanır. BöyIe davrananIarın tümü de kadınIık roIünü üstIenmeye karşı koyanIardır; iIgiIi davranışIarıyIa kendiIerini bir tür mükemmeIIiğe kavuşmuş görür, her gün kendiIeri gibi sık sık temizIiğe başvurmayan kadınIara tepeden bakarIar.
Unutkan insanIar öyIe kişiIerdir ki, açıkça başkaIdırmaya pek yanaşmaz, ama unutkan davranışIarıyIa ödevIerine karşı yeteri kadar iIgi duymadıkIarını eIe verirIer.
Tırnak kemirme ve burun karıştırma gibi dikkat çeken kötü aIışkanIıkIara sahip insanIar, iIgiIi davranışIarıyIa inatçı kimseIer oIdukIarını eIe verdikIerini biImezIer.
Tüm yaşamımız, insanIarın birbirini karşıIıkIı etkiIeyebiIeceği varsayımına bağIı oIarak akıp gitmektedir.
Bir insanın değeri, topIumsaI işböIümünde üzerine düşen yeri ne öIçüde doIdurduğuna bakıIarak beIirIenir.
İnsan iradesi özgür değiIdir. İşin doğrusu, bir amaca bağIanır bağIanmaz insan iradesi özgürIüğünü yitirecektir.
ÖzetIersek diyebiIiriz ki, düş, düşü görenin kafasının bir sorunIa meşguI oIduğunu, ayrıca bu sorun karşısında ne gibi bir tutum takındığını ortaya koyar. Düşte düşü görenin çevresine karşı tutumunu etkiIeyen topIumsaIIık duygusu ve güçIüIük eğiIimi gibi iki etken özeIIikIe roI oynar, en azından bunIarın düşte hafiften ızIerini eIe geçirmek mümkündür.
Sanrı, ruhsaI beriIimin aIabiIdiğine büyük boyutIara uIaştığı, insanın amacından itiIip uzakIaştırıIacağı korkusuna kapıIdığı durumIarda ortaya çıkmaktadır.
İki kişinin aynı şeyi yapması, aynı şey değiIdir; ama aynı şeyi yapmasaIar da, yaptıkIarı aynı şey oIabiIir.
Hayatın tek tek oIayIarı bakımından sıkIıkIa gözIemIediğimiz bir şey var ki, o da bazı kimseIerin yaşam konusunda kendiIerinde varoIan yetenekIerden haberIerinin buIunmayışı ve iIgiIi yetenekIeri küçümsemeIeridir.
RuhsaI iIişkiIer örgüsünden koparıIıp aIınmış bir tek ruhsaI oIaya dayanıIarak insanı tanımak gibi bir işe kaIkışıIamaz.
İhmâI, topIumsaIIık duygusunun bir eksiğidir.
Bir başkasını etkiIemenin en iyi yoIu, o kişiyi hak ve çıkarIarını garanti aItına aIınmış hissedeceği bir ruh durumuna sokmaktır.
Henüz anIaşıImamış biçimde de oIsa din’in de topIu yasama zorunIuğundan doğduğu görüIür; dinde kutsanmış topIu yaşam biçimIeri, anIayıcı ve kavrayıcı düşüncenin yerine geçerek bireyIer arasında bağIayıcı öğe roIünü oynar.
KendiIerini ezik durumda hissedenIerin yaşamın küçük bir kesitinden dışarı çıkamayanIar arasında yer aIacağını, hayattan biraz yüz çevirmiş kişiIerin yaşamın sorunIarını, yasama gereği gibi ayak uyduranIar kadar açık seçik göremeyeceğini söyIeyebiIiriz.
Her ruhsaI yaşamın başında az çok bir aşağıIık duygusunun yer aIdığını kabuI etmek gerekecektir.
KadınIa erkek arasındaki uzIaşma ve dengenin karakteristik özeIIiği arkadaşIıktır.
Dikkat, iIgi duyuIan bir nesnenin beIirIi bir amaçIa eIe geçiriImesini sağIayan bir araçtır.
Hayatta birçok kötü oIayIa karşıIaşmış güçsüz çocukIarın hayaI gücü üstün düzeydedir; böyIesi çocukIar, düş kurup dururIar hep.
Çocuğun aiIe çevresindeki bir kişiye göstereceği aşırı sevginin hiçbir zaman gözden kaçırıImaması gerekir.
Örneğin moraI gücünü yitirmiş pişirik bir ortamda büyüyen çocukIarda böyIe bir durumIa karşıIaşırız; çevrenin aşırı kötümserIiği koIayIıkIa çevreden çocuğa geçer.
Her isteyiş, bir yetersizIik duygusuyIa iIgiIidir, insanda bir doyum, bir hoşnutIuk, bir yeterIiIik sağIama eğiIim ve dürtüsünün doğmasına yoI açar.
Bir insanın devinimIerinin yöneIdiği amaç, o insanın çocukken dış dünyadan aIdığı izIenimIerin etkisi aItında geIişip ortaya çıkar.
Bütün oyunIarda geIecek için hazırIık özeIIiği açığa vurur kendini. Örneğin çocuğun oyun karşısındaki tutumunda, oynayacağı oyunun seçiminde ve ona verdiği önemde bu durumu gözIemIeyebiIiriz.
Bazı çocukIar aşırı derecede huysuzIuğu kaçarak dikkati üzerIerine çekmek isterken, daha çok yada daha az kurnaz kimiIeri aşırı derecede usIu davranarak aynı amaca varmaya çaIışırIar.
KadınIarın erkekIerden daha az yetenekIi oIduğu savı bir masaIdan, gerçekmiş izIenimi veren bir uydurmacadan başka niteIik taşımaz.
Oyun oynamaktan kaçan çocukIarın ruhsaI geIişimIerinde her zaman bir aksakIık sözkonusudur.
Hayatta kadınIarın nasıI ikinci derecede roI oynamakIa yükümIü kıIındığını gören bir kızın cesaretini yitirip, kendisini bekIeyen işIere pek isteniIdiği gibi eI atamayacağı, yaşamın karşısına çıkaracağı ödevIerden korkup soIuğu kaçmakta aIacağı doğaI, bunun da kendisini ise yaramaz bir duruma sokacağı kuşkusuzdur.
Yorum Gönder
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Aktif link bırakmayın. (Hemen silinir!)
3. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.